Наші вихованці

Здесь подзаголовок

Їжатець

Опис: Їжатець - великий гризун. Вага вгодованих самців досягає 27 кг, хоча зазвичай набагато менше (8-12 кг). Довжина тіла буває до 90 см, довжина хвоста ще 10-15 см. Тонкі і гнучкі голки досягають довжини 40 см, короткі і жорсткі 15-30 см довжини, товщина їх - 0,5 см. Їжатець - майже виключно нічний звір. День він проводить в норі і виходить лише з настанням повної темряви. Вагітність триває 110-115 днів, після чого самка приносить 2-3 дитинчати, іноді до 5. Дитинчата народжуються зрячими і з розвиненими зубами. Їх голки спочатку зовсім м'які, але дуже швидко твердне і вже через тиждень здатні сильно вколоти. Молочне годування триває досить недовго - можливо, не більше двох тижнів. У природі Їжатецьи доживають до 12-15 років, в неволі - до 20 років.

Харчування: Їжатець живиться рослинною їжею. Навесні і влітку поїдає зелені частини рослин, коріння, цибулини і бульби, кавуни, дині, огірки, гарбузи, виноград, люцерну. Взимку їсть багато деревної кори, обгризаючи нижні частини дерев. Зрідка, мабуть, щоб заповнити нестачу солі в організмі, він поїдає комах.

Середовище проживання: Поширення їжатців охоплює більшу частину Африки, Середземномор'я, Азії, на північ до Закавказзя, передгір'їв Середньої Азії, Тибету, південного сходу Китаю. Їжатець - переважно гірська тварина, що живе також в передгірських рівнинах, в тому числі оброблюваних, хоча зрідка зустрічається в піщаних пустелях.

Цікавий факт: Повір'я про те, що їжатець метає у ворогів свої голки, подібно до стріл - абсолютно не відповідає істині. Так само не підтверджена й інша поширена легенда - про нібито отруйності їх голок. Дійсно, рани від його голок дуже болючі, часто запалюються і важко заживають. Всього на тілі їжатця буває до 30 000 голок.

Час годування в зоопарку: 10:00

Поділіться в соц мережах :