Наші вихованці

Здесь подзаголовок

Гуска гірська

Опис: Гірська гуска- вид птахів з сімейства качиних. Перелітний птах. Довжина тіла становить від 70 до 75 см, довжина крила - 40-50 см. Маса дорослої птиці від 2 до 3,2 кг.Статевої зрілості самки досягають до двох років, самці стають статевозрілими в три роки. Гніздиться колоніями або невеликими в 3-5-7 гнізд, розташованих неподалік одне від іншого, або ж досить великими, що спостерігалися в Тибеті. Гнізда влаштовуються на скелях, на високих деревах або на землі на островах, поблизу берегів водойм або на відкритих заболочених просторах. На скелях гнізда поміщаються на виступах одне неподалік від іншого. Кладка складається з 2-6 яєць. Пташенята вилуплюються через 32-34 дня. При виводку весь час знаходяться і самець і самка. У разі небезпеки батьки переводять пташенят на воду, і сім'я відпливає в недоступне місце. У віці близько двох місяців вони готові до першого самостійного польоту. Горська гуска знаходиться під загрозою повного зникнення з живої природи.

Харчування: Кормову базу гуски становлять різні частини водних рослин - трава, коріння і пагони, в більшій частині це осока. Взимку гірські гуси охоче поїдають зерно і бульби. Ламінарія також є важливою частиною раціону в прибережних районах. У раціон харчування тваринного походження входять комахи, дрібні ракоподібні, молюски равлики, і навіть невеликі риби. 

Середовище проживання: Населяє високогірні озера Центрального Тянь-Шаню, Паміру і Алтаю, а також Туви. Зимують гуси в Індії, Пакистані та Китаї. Гірський гусак гніздиться в горах на берегах і островах гірських річок, а також на прибережних скелях.

Цікавий факт: Гірські гуси одні з найбільш високо літаючих птахів. Зафіксовано випадок польоту гірських гусей на висоті 10175 м. Він отримав свою назву за те, що гніздиться на висоті від 1-5 тис. м над рівнем моря. Пару вони створюють одну і на все життя, тобто цей вид моногамний.

Час годування в зоопарку: 07:30, 17:30

Поділіться в соц мережах :