Наші вихованці

Здесь подзаголовок

Гімала́йський ведмі́дь

Опис: Гімалайський ведмідь вид ссавців з ряду хижих. У Гімалаях влітку він живе на висоті 3000-4000 м, на зиму спускається до підніжжя гір. Гімалайський ведмідь за величиною майже вдвічі менше бурого і відрізняється від нього більш стрункою статурою, тонкою гостроносої мордою, великими округлими вухами; передні лапи сильніше задніх. Самці цього виду 150-170 см завдовжки, висота в холці близько 80 см, важать 120-140 кг. Самки помітно дрібніше. Живуть в барлогах які влаштовують в дуплах м'яких деревних порід - тополі або липи. Шлюбний сезон у гімалайського ведмедя проходить в червні-серпні. Вагітність триває 200-240 днів. Малюки народжуються в барлозі, коли самка спить. Це зима або рання весна. У посліді зазвичай 2 ведмедика. Рідко буває 1 або 3-4. Важать новонароджені 300-400 грам. Ростуть дитинчата дуже повільно і до травня місяця набирають всього 2,5 кг. Дорослішає молоде покоління до 2-3 років. Статева зрілість настає в 3 роки. Народжують самки з інтервалом в 2-3 роки. У дикій природі гімалайський ведмідь живе 25 років. У неволі деякі особини доживали до 44 років.

Харчування: Їжа гімалайського ведмедя на 85% рослинного походження: кедрові і ін. Горіхи, жолуді, різні ягоди і плоди, пагони трав і чагарників, соковиті цибулини і кореневища. Хижачить рідко, але не гребує падаллю. З білкової їжі харчується мурахами й іншими комахами, молюсками, жабами. На людей не нападає. Взимку лягає в сплячку.

Середовище проживання: Мешкає в пагорбових і гірських лісах від Ірану через Афганістан, Пакистан і Гімалаї до Кореї і Японії. На півночі ареал захоплює північний схід Китаю (Маньчжурію), Приморський і південні райони Хабаровського краю Росії, південні райони Якутії, а на півдні доходить до півночі В'єтнаму і островів Хайнань і Тайвань.

Цікавий факт: Гімалайський ведмідь - найбільший травоїдний ведмідь з усіх ведмедів. У сплячці спить він на місяць довше бурого. У центрі грудей гімалайського ведмедя біле «V» - образне пляма. Завдяки йому гімалайського ведмедя називають «місячним ведмедем».

Час годування в зоопарку: 07:00

Поділіться в соц мережах :