Пума

Puma concolor

# # #

У своєму ареалі проживання пуми є одним із домінуючих хижаків. Ці граціозні тварини, яких ще називають гірськими левами, відрізняються спритністю, витривалістю та високим рівнем інтелекту. Вони здатні планувати атаки на видобуток, що нічого не підозрює, швидко розуміти і люто боротися, якщо їм загрожує небезпека. Але, незважаючи на це, ареал, в якому пуми й досі зустрічаються, неухильно скорочується через те, що їх тіснять люди.

  • Живлення

    Пума може харчуватися найрізноманітнішими тваринами від мишей, білок, опосумів, кроликів, ондатр, ленівців, агуті, мавп, поркупинів, канадських бобрів, єнотів, скунсів і броненосців, і броненосців,. Їдять вони також птахів, рибу і навіть равликів та комах.

  • Середовище проживання

    Історично ареал пуми був найбільшим серед усіх наземних ссавців Америки. Навіть зараз за широтою поширення пуму можна порівняти (із котячих) тільки зі звичайною риссю, рудою риссю, лісовою кішкою і леопардом.

  • Цікавий факт

    Пума - другий за величиною представник сімейства котячих в Америці. Більший за неї лише ягуар. На рівнині пуму здатна розвивати швидкість до 65 км/год, але швидко втомлюється. У разі погоні вона намагається швидко забратися на дерево і сховатись від переслідувачів там. Усі пуми ведуть одиночний спосіб життя, крім самок з дитинчатами. Під час шлюбного сезону дорослі особини також трапляються, але ненадовго. Самка дбає про своїх дитинчат, поки їм не виповниться 2 роки. Однак дитинчата починають вчитися полювати вже у віці 9-10 місяців. Кошенята у них народжуються плямистими, але їхнє забарвлення незабаром змінюється на однотонне. Ці тварини люто захищають свою територію, площа якої може сягати 200 квадратних кілометрів. Молоко цієї великої кішки в 5-6 разів жирніше за коров'яче. Одна з альтернативних назв пуми – кугуар. У пуми мовою є спеціальні горбки, з допомогою яких вони відривають від видобутку невеликі шматки м'яса. Під час бігу вони можуть стрибати до 10-12 метрів у довжину. Кошенята пуми ніколи не виходять з укриття, поки їх не покличе мати. Спіймавши велику здобич, пума завжди ховає її залишки до наступної трапези. Якщо цього не зробити, до неї швидко дістануться падальники. Видобуток пуми вважають за краще атакувати виключно із засідки. Це єдині великі кішки на американському континенті, які мають однотонне забарвлення.

Поділіться в соц мережах:

Назад