Носуха

Nasua

# # #

Носухи - рід невеликих ссавців сімейства єнотових. Носухи активні цілодобово і особливо вдень. Зазвичай тримаються групами від 5 - 6 до 40 особин. Носухи названі так за невеликий рухливий хоботок, утворений передньою частиною верхньої губи і подовженим носом. Довжина тіла 41-67 см, хвоста 32-69 см. Маса близько 11 кг. Під час годівлі своїм рухомим носом риється в підстилці, голосно сопучи і роздуваючи листя, вишукуючи там жуків, павуків, скорпіонів, мурах, термітів, різних личинок, багатоніжок і навіть сухопутних крабів. Іноді їм зустрічаються дрібні хребетні тварини, наприклад гризуни, ящірки і жаби. Самки і дитинчата живуть в групах, а самці тримаються поодинці. У шлюбний сезон самці відвідують групи самок і за допомогою чистки вовни та інших жестів намагаються завоювати симпатії самок для спарювання, після чого знову йдуть. Після вагітності тривалістю близько 77 днів самка народжує від двох до шести дитинчат. Важать дитинчата 100-200 грамів. Живуть носухи в середньому 7-8 років, але в неволі можуть дожити до 14 років. Максимальна тривалість життя в неволі досягла 17 років і 8 місяців.

  • Живлення

    Носухи всеїдні, але вважають за краще м'ясну їжу.

  • Середовище проживання

    Носухи поширені майже по всій Південній Америці, по всій Центральній Америці, майже по всій Мексиці. Живуть носухи в основному в тропічних лісах, проте зустрічаються і на краю пустелі.

  • Цікавий факт

    Цей звір може видавати різноманітні звуки: хропіння, рохкання, крики, пхикання і щебетання. Таким чином, вони спілкуються один з одним. Всього у носух є 40 зубів. Середня швидкість пересування носух становить приблизно 1 м в секунду.

  • Час годування в зоопарку

Поділіться в соц мережах:

Назад

Можуть зацікавити: